Hoogste militair VS stelt Nederland gerust

DEN HAAG (ANP) - Nederland en andere bondgenoten kunnen op de Verenigde Staten blijven rekenen, zegt de hoogste Amerikaanse militair. De Amerikaanse toewijding aan de NAVO staat volgens generaal Joe Dunford niet ter discussie, ook al klinkt het geregeld dat zijn hoogste baas weinig op heeft met het bondgenootschap.

Dunford ontving vrijdag in Den Haag een koninklijke onderscheiding en kreeg veel lof voor zijn inspanningen om allianties te smeden. De generaal sprak bij die gelegenheid geruststellende woorden. ,,Bondgenootschappen worden juist alleen maar belangrijker'' voor de VS, verzekert hij. ,,Ik kan geen probleem bedenken dat grenzen en regio's niet overstijgt. We hebben een sterk netwerk nodig van geestverwante bondgenoten om die problemen het hoofd te bieden.''

Maar Dunford hoopt ,,dat we Nederland en andere bondgenoten niet echt gerust hoeven te stellen''. Een blik op de middelen en de energie die de VS in de NAVO steken en de Amerikaanse deelname aan tal van NAVO-operaties zeggen genoeg, denkt hij. ,,De discussie gaat over het eerlijk verdelen van de lasten'', niet over de loyaliteit van de VS.