Hoop op coronasteun zet Wall Street bij in de plus

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met kleine uitslagen aan de dag begonnen. Berichten dat aanstaand president Joe Biden later op de dag een omvangrijk steunpakket voor de Amerikaanse economie bekend wil maken zorgden voor wat optimisme, maar nieuwe cijfers over het aantal uitkeringsaanvragen drukten op het sentiment. Die waren aanzienlijk hoger dan de voorgaande week.

De Dow-Jonesindex stond na enkele handelsminuten 0,5 procent omhoog op 31.208,16 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,2 procent tot 3819,07 punten en techbeurs Nasdaq werd eveneens 0,2 procent hoger gezet, op 13.000,52 punten.

Biden zou 2 biljoen dollar uit willen trekken voor coronasteun, bovenop het huidige steunbedrag. Onder meer consumenten zouden opnieuw steun tegemoet kunnen zien en ook zou er aanzienlijk meer geld worden uitgetrokken voor lokale overheden en staten. Zo'n pakket zou nog op weerstand kunnen rekenen van Republikeinen en sommige Democraten, die vinden dat de overheid niet te veel moet doen. Tegelijkertijd kan het aantal WW-aanvragen, dat afgelopen week onverwachts weer het miljoen naderde, de noodzaak van meer overheidssteun duidelijk kunnen maken.

Tesla

Op bedrijfsgebied kwam investeerder BlackRock met cijfers. Het beheerd vermogen steeg tot een recordniveau, daarbij vooral geholpen door de stijgende aandelenkoersen. Het aandeel BlackRock ging 2,6 procent omlaag.

Tesla staat in de belangstelling omdat de Amerikaanse dienst voor de verkeersveiligheid (NHTSA) de maker van elektrische auto's verzocht heeft om 158.000 auto's van de types Model S en Model X terug te roepen. Er zitten bij sommige van die modellen defecten in de boordcomputer, die tot onveilige situaties kunnen leiden. Het is zeer ongebruikelijk dat de NHTSA zo'n oproep doet, veelal besluiten autofabrikanten vrijwillig tot terugroepacties. Tesla werd 0,8 procent lager gezet.

De euro was 1,2119 dollar waard, tegen 1,2160 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 52,65 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 55,58 dollar per vat.