Hoop op renteverlaging stuwt beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag in het groen. Uitspraken van de baas van de Federal Reserve Bank of New York wakkerden de hoop aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente later deze maand gaat verlagen. Op het Damrak stal beddenverkoper Beter Bed de show na een kwartaalupdate.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 574,29 punten. De MidKap klom ook 0,5 procent, tot 810,02 punten. Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,4 procent.

Beter Bed maakte een koerssprong van bijna 26 procent. De beddenverkoper stapt voor het einde van dit jaar deels of volledig uit zijn Duitse winkelketen Matratzen Concord, die kampt met de naweeën van een gifschandaal. Verschillende partijen hebben volgens het bedrijf al interesse getoond in die keten. Daarnaast krijgt Beter Bed een lening van 7 miljoen euro van drie grote aandeelhouders.

Fietsenfabrikant

Koploper in de AEX was biotechnoloog Galapagos met een winst van 6 procent. Verzekeraar ASR was de grootste daler met een verlies van 1,6 procent.

Accell dikte 2,4 procent aan bij de kleinere bedrijven. De fietsenfabrikant zag de omzet op zijn belangrijkste markten in het eerste halfjaar flink groeien. Amsterdam Commodities steeg 5,8 procent. De thee-, specerijen- en notenhandelaar wist de marges in de eerste jaarhelft wat op te krikken en sprak van een "lichte verbetering" van de marktomstandigheden.

Chemieconcern

Software AG verloor 7,6 procent in Frankfurt na tegenvallende vooruitzichten van het Duitse softwarebedrijf. Bayer won 1,4 procent. De schadevergoeding van 2 miljard dollar die het chemieconcern aan een koppel in de Verenigde Staten moet betalen wegens het onkruidmiddel Roundup, is volgens een rechter te hoog.

Publicis zakte 8 procent in Parijs. Het reclamebureau verlaagde zijn omzetverwachting. AB InBev klom 4,7 procent in Brussel. De bierbrouwer verkoopt de Australische Carlton & United Breweries aan de Japanse drankenfabrikant Asahi voor ongeveer 10 miljard euro.

De euro was 1,1242 dollar waard, tegen 1,1227 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,4 procent tot 56,08 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 63,02 dollar per vat.