Hooverphonic: Geike Arnaert zorgt voor frisheid op nieuwe plaat

Het nieuwe album was al in de maak, maar toen zangeres Geike Arnaert terugkeerde bij Hooverphonic ging dat project op de schop. Samen werkte Arnaert met bandleden Alex Callier en Raymond Geerts aan een nieuwe plaat: Hidden Stories én gaan ze dit jaar naar het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. "We hadden die frisse blik van Geike echt weer even nodig", vertelt bassist Callier aan het ANP. "Ze kon precies vertellen: dit wil ik, zo hoort het te klinken en zo gaan we het doen. En dat allemaal op een hele prettige manier."

Het maken van de nieuwe plaat ging heel natuurlijk, vinden alle drie de bandleden. Niet gek, want voordat Arnaert de groep in 2008 verliet was ze zo'n twaalf jaar de frontzangeres. In 2020 keerde ze terug. "Er lagen allemaal liedjes te rijpen, dus dat was heel leuk", vertelt Arnaert. Van het album waar de mannen met de vorige zangeres Luka Cruysberghs aan werkten, zijn vier nummers overgebleven. "Die hebben we wat aangepast, de rest is weggegaan. Het paste niet meer bij de nieuwe koers", aldus Callier.

Hooverphonic bestaat al sinds 1995. Het grootste deel van de tijd verzorgde Arnaert, die in Nederland samen met BLØF een hit had met Zoutelande, de zang. De band scoorde binnen en buiten België hits met nummers als Badaboum, Amalfi en The Night Before.

Ook de Belgische songfestivalinzending, The Wrong Place, staat op het nieuwe album. "We hadden direct dat onderbuikgevoel: dit is het nummer voor het Eurovisie Songfestival", zegt Callier. "Het nummer heeft een hele moderne insteek, net als de rest van het album." Het album is het vertrouwde geluid van de band, maar heeft ook een paar "buitenbeentjes". "We proberen altijd op de lijn te balanceren tussen dicht bij onszelf blijven en toch te vernieuwen."

De samenwerking tussen Callier, Geerts en Arnaert is met de jaren wel veranderd, zo blikken ze lachend terug. "Ik ben iets makkelijker geworden", constateert Callier. "Ik ben nog steeds niet makkelijk, maar het is iets verbeterd." Daar stemt Arnaert lachend mee in. "Hij was het er laatst in één keer mee eens toen ik iets wilde veranderen. Ik schrok er bijna een beetje van hoe makkelijk het ging."