Höppener over Rampvlucht: nog nooit zo betrokken gevoeld bij rol

Joy Delima (28) en Thomas Höppener (34) vonden het belangrijk om hun rol in de serie Rampvlucht goed neer te zetten, laten de acteurs aan het ANP weten. Delima: "Ik vond het belangrijk om alles zo secuur en respectvol mogelijk te doen, omdat het ondanks dat het een gedramatiseerde interpretatie van de werkelijkheid is, echt heeft plaatsgevonden." De KRO-NCRV-serie over de vliegramp in de Bijlmer in 1992 is vanaf donderdag te zien op NPO 1. De laatste van vijf afleveringen wordt uitgezonden op dinsdag, precies dertig jaar na de ramp.

Höppener, die de rol van journalist Vincent Dekker vertolkt, heeft zich "nog nooit zo betrokken gevoeld bij een rol". "Het is zo'n groot verhaal, je moet je erin verdiepen om het goed te kunnen vertellen." Toen hij dat deed ontdekte hij pas hoe ingewikkeld de nasleep van de ramp was, waarbij een vliegtuig in een flat in de Amsterdamse Bijlmermeer vloog. "Ik wist er al wel wat van af, vooral dat het een verschrikkelijke gebeurtenis was. Maar toen ik me meer ging verdiepen in het verhaal bleek het veel schimmiger te zijn dan ik dacht."

Ook Delima, die een dierenarts uit de Bijlmer speelt, wist van tevoren niet precies wat zich had voltrokken. "Dat was een van de redenen dat ik ja zei," vertelt ze. "Hoe kan het dat ik hier nog nooit wat over gehoord heb?" Terwijl het nog erg leeft onder de overlevenden en nabestaanden, weet ze nu. Zo sprak ze met een vrouw die haar kinderen heeft verloren bij de ramp. "Dat was het punt dat het heel erg dichtbij kwam."

Warme gemeenschap

In de serie zoeken Trouw-journalist Vincent Dekker, Volkskrant-journalist Pierre Heijboer en dierenarts Asha Willems naar de waarheid over de ramp, omdat veel informatie wordt achtergehouden. In tegenstelling tot de journalisten is de rol van Asha fictief. Maar, stelt Delima, Asha "is opgebouwd uit verhalen en ervaringen uit de Bijlmer." Ze werd al vroegtijdig als scriptschrijver betrokken en hielp met het vormgeven van haar personage. Delima wil met haar rol onder meer laten zien wat voor een warme gemeenschap de Bijlmer was en is. "Dat vond ik heel mooi, dat ken ik zelf niet."

Waar Delima haar rol baseerde op verhalen, kon Höppener die baseren op een echt, nog levend persoon. Hij en Dekker ontmoetten elkaar op de set. "Toen werd ik ineens heel zenuwachtig." Hij realiseerde zich de impact die het drama had op de journalist, die destijds slecht sliep, onder druk werd gezet en werd bedreigd. Höppener denkt dat de serie "heel sterk" is geworden. "Ik ben eigenlijk heel trots nu". Ook zijn karakter komt goed tot zijn recht, denkt de acteur. "Hij begint als een groentje, maar hij wordt sterk. Het daalt bij hem in." Dat hebben alle personages, denkt de acteur. "Dat is wat tegenslag met je doet."