Hotel van Cannes Filmfestival veilt interieur

Het chique Carlton Hotel in Cannes veilt vanaf maandag tot en met 26 mei het interieur van het historische pand. Dat is onder meer bekend als hotel voor filmsterren bij het jaarlijkse filmfestival in de badplaats en van diplomatieke samenkomsten, inclusief de eerste zitting van de voorloper van de Verenigde Naties, de Volkenbond, in 1922. Het hotel was toen al bijna tien jaar open.

Het hotel gaat twee jaar lang renoveren, maar blijft volgens de directie ouderwets chic in overeenstemming met de imposante gevel en de vroeg twintigste-eeuwse stijl. Het veilinghuis Aguttes biedt namens de hoteleigenaren kroonluchters, lambriseringen, verguld meubilair, stoelen, tafels, kasten en bedden aan die ook zijn benut door beroemdheden.

"We verkopen de droom en de glamour van Cannes", volgens Sébastien Fernandes van het veilinghuis. Hij verwacht dat er "veilinggevechten" komen als gevolg van de grote belangstelling. Er worden ook complete interieurs van suites geveild. De kopers worden uit alle delen van de wereld verwacht, inclusief Britten en Russen. De Britse en Russische aristocratie speelden een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van de Côte d'Azur tot oord van badplaatsen en buitenplaatsen. In de beginjaren van het hotel wemelde het er van de Russische adellieden onder wie grootvorst Michael Aleksandrovitsj die in de bouw van het hotel investeerde en er vaak verbleef. De aangeboden waar is niet allemaal peperduur. Er kan al worden geboden op een houten barkruk vanaf 40 euro.