Houthi’s dreigen met meer aanvallen

SANAA (ANP/RTR) - De Jemenitische Houthi-rebellen sluiten meer aanvallen op olie-installaties in Saudi-Arabië niet uit. Die infrastructuur kan volgens een woordvoerder van de opstandelingen op "ieder moment" opnieuw worden bestookt. Hij roept buitenlanders op het gebied te verlaten.

De woordvoerder roept de Saudiërs op hun "agressie" in buurland Jemen te staken. Saudi-Arabië staat aan het hoofd van een coalitie die al jaren strijdt tegen de opstandelingen. Die hebben in Jemen onder meer hoofdstad Sanaa veroverd.

De Houthi's hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanvallen van zaterdag. De Verenigde Staten zeggen echter dat er geen bewijs is dat die vanuit Jemen zijn uitgevoerd. Minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) wees dit weekend met een beschuldigende vinger naar Iran.

Andere landen reageren terughoudender. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat meer informatie nodig is voordat de schuldvraag kan worden beantwoord. Het Verenigd Koninkrijk noemde de aanvallen een "schending van internationale wetgeving". Minister Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) zei ook dat nog niet helemaal duidelijk is wie verantwoordelijk is.