Huis wil informatie van Ivanka Trump over bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP) - De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van 6 januari op het Capitool onderzoekt, heeft donderdag een Ivanka Trump, de dochter van voormalig president Donald Trump, per brief verzocht om haar medewerking aan het onderzoek.

Ivanka Trump diende als een van de senior adviseurs van de president. Volgens het onderzoekspanel is er bewijs dat zij haar vader had gesmeekt zijn aanhangers te overreden om de bestorming te beëindigen. "We weten dat zijn dochter - we hebben getuigenis uit de eerste hand - dat zijn dochter Ivanka minstens twee keer naar binnen is gegaan om hem te vragen dit geweld te stoppen", zei Liz Cheney, de Republikeinse vice-voorzitter eerder deze maand tegen tv-zender ABC News.

Het verzoek aan Ivanka Trump is de laatste stap die de commissie heeft genomen om informatie te verkrijgen van de familie van de oud-president over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de rellen in het Capitool. Het panel heeft volgens tv-zender CNN News ook om logboeken gezocht van telefoontjes en sms-berichten tussen de zoon van de voormalige president, Eric Trump en Kimberly Guilfoyle, de vriendin van een andere zoon, Donald Trump Jr..