‘Huishouden te veel geld kwijt aan waterschap’

AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse huishoudens betalen onredelijk veel aan waterschappen. Dat betoogt Vereniging Eigen Huis (VEH), die de Unie van Waterschappen oproept om met een eerlijker, duidelijker en duurzamer belastingstelsel te komen.

Volgens de VEH werd vorig jaar 80 procent van de watersysteemheffing van waterschappen van in totaal 1,5 miljard euro betaald door huishoudens. Vanwege "noodzakelijke investeringen" om het land klimaatbestendig in te richten en schade en overlast door te veel of te weinig water te beperken, loopt de rekening in de toekomst alleen maar verder op, zo stelt de belangenvereniging.

Ook wijst de VEH er op dat de hoogte van de heffing voor huishoudens wordt bepaald door de WOZ-waarde van een woning. "Omdat deze al jaren veel sneller stijgt dan die van bedrijfspanden valt de lastenverdeling steeds meer in het nadeel van huishoudens uit", aldus de VEH, die ook vraagtekens zet bij de zeggenschap van huishoudens in het bestuur van waterschappen. Huishoudens hebben, in tegenstelling tot bedrijven, agrariërs en natuurbeheerders, geen beschermde zetels in het bestuur van waterschappen.