Huren in vrije sector gaan volgens Pararius weer omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De huurprijzen van woningen in de vrije sector stijgen weer ten opzichte van een jaar eerder, maakt woningplatform Pararius op uit het huurwoningenaanbod op de eigen site. Daarmee komt volgens de organisatie een einde aan een periode van prijsdalingen die was veroorzaakt door de coronapandemie.

Per vierkante meter waren nieuwe huurders afgelopen kwartaal gemiddeld 2,5 procent duurder uit dan een jaar terug. In de voorgaande vier kwartalen ging dit cijfer nog omlaag. Vooral het wegblijven van expats tijdens de coronapandemie zorgde toen voor lagere prijzen, dachten onderzoekers destijds. Door reisbeperkingen en de overstap naar thuiswerken kwamen er lang veel minder expats naar Nederland dan voorheen.

Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is de expatmarkt nu weer aangetrokken. "Dit, tezamen met de al bestaande grote schaarste aan vrije sector huurwoningen, ligt ten grondslag aan de recente prijsstijging", zegt hij in een toelichting.

Duurste stad

De hoofdstad is nog altijd de duurste stad om een woning te huren, komt uit de cijfers van Pararius naar voren. De huurprijzen in Amsterdam stegen het afgelopen kwartaal met 1,6 procent. Nieuwe huurders moesten er door de bank genomen 22,44 euro neertellen per vierkante meter per maand.

Makelaarsorganisatie NVM is ook met cijfers gekomen over de huurmarkt. Die wijzen eveneens op een prijstoename. De makelaars van de NVM richten zich met name op koopwoningen, maar zijn ook actief op de huurmarkt. NVM-voorzitter Onno Hoes merkt dat het aantal transacties en het aanbod afnemen. Ook is de betaalbaarheid van huurwoningen volgens hem steeds vaker een probleem. Hoes hoopt dat er in het nieuwe kabinet straks een minister van Wonen komt om de problemen op te lossen.

Huurdersvereniging de Woonbond baalt ook van de hoge huurprijzen. De belangenorganisatie klaagt dat de prijs-kwaliteitverhoudingen op de vrije huurmarkt niet meer kloppen. "Woningzoekers betalen zich blauw voor kleine appartementjes die net boven de grens voor huurprijsbescherming vallen." Daarom dringt de Woonbond erop aan om de prijzen in de vrije sector aan banden te leggen.