Huub van der Lubbe ziet De Dijk als ‘muzikaal gespreid bed’

Na bijna veertig jaar bij De Dijk heeft Huub van der Lubbe het nog prima naar zijn zin. Hoewel de 66-jarige zanger kan genieten van werken in zijn eentje, geeft hij de band nog altijd de voorkeur. "Ik stap toch telkens weer in dat enorm muzikaal gespreid bed. De muziek van De Dijk is honderd keer rijker, dynamischer, gevarieerder en geschikter voor een groot publiek dan die van mij", zegt Huub in De Telegraaf-bijlage Vrij.

Als de zanger geen muzikale carrière had gehad dan kon hij bijna met pensioen. Op zich geen verkeerd idee, vindt Huub. "Gedichten scheppen op een zolderkamertje, lekker pielen in m’n eentje... Het is aantrekkelijk, maar met de band door het land reizen ook."

Wel heeft De Dijk "met pijn in het hart" optredens in sommige kleinere zalen geschrapt. "Bij sommige van die tenten kreeg ik het gevoel: wat doe ik hier? Dat komt niet door de toeschouwers op de eerste drie rijen, maar door de mensen die daarachter staan, nauwelijks iets kunnen zien en daardoor nog harder met elkaar gaan praten. Dat is niet de allure die ik onze band gun."

Met vier decennia aan optredens en succes heeft Huub een trouwe schare aan fans opgebouwd. Dat zij hem zien als held begrijpt hij, maar kan hij ook relativeren. "Ja, maar dan vergissen ze zich net zo als ik me als kind heb vergist. Ook een zogenaamde held moet na drie dagen hoognodig schone sokken aan."