IAEA-chef aangekomen bij bezette kerncentrale Zaporizja

ENERHODAR (ANP/RTR) - De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Mariano Grossi, is woensdag aangekomen bij de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het is zijn tweede bezoek aan de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

Grossi is naar het nucleaire complex in Enerhodar afgereisd om te beoordelen hoe het zit met de veiligheid en wat veranderd is sinds zijn vorige bezoek in september. Sinds dat vorige bezoek zitten experts van de VN-atoomwaakhond op permanente basis op het terrein van de grootste kerncentrale van Europa. Zij worden om de zoveel tijd afgewisseld.

De kerncentrale werd aan het begin van de oorlog ingenomen door Russische troepen. In de omgeving vinden zo nu en dan beschietingen plaats die problemen veroorzaken voor de centrale. Begin maart viel alle externe stroomtoevoer voor de zesde keer uit, terwijl die nodig is voor de koeling van de reactoren. De landen geven daar elkaar de schuld van.

Grossi pleit al langere tijd voor een veiligheidszone rond de kerncentrale, maar een overeenkomst hierover tussen Oekraïne en Rusland komt maar niet van de grond. De IAEA-chef zei maandag, de dag waarop hij een ontmoeting had met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, dat de situatie bij de centrale nog altijd zeer gevaarlijk en instabiel is.