IAEA: kerncentrale blijft Oekraïens ondanks annexatie

KIEV (ANP) - Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is van mening dat de kerncentrale van Zaporizja een Oekraïense faciliteit is, ondanks de illegale annexatie van de regio door Rusland. Het hoofd van de nucleaire waakhond Rafael Grossi liet tijdens een bezoek aan Kiev weten dat de annexatie niets verandert aan het standpunt van IAEA.

Het gebied rond de kerncentrale kwam al vroeg in de oorlog onder controle van het Russische leger, maar de Oekraïense energiemaatschappij Energoatom zegt nog altijd de centrale zelf te besturen. De Russische president Vladimir Poetin zou na de annexatie van de regio echter hebben besloten dat ook daar een einde aan moet komen. Volgens Grossi werkt het personeel van de kerncentrale nu onder erbarmelijke omstandigheden.

Hij benadrukt dat het beleid van IAEA nog steeds gericht is op het voorkomen van nucleaire ongelukken. Vrijdag reist Grossi door naar Moskou om de situatie te bespreken met de Russische autoriteiten.

Kiev beschuldigt Rusland er regelmatig van de centrale te beschieten. Rusland beschuldigt Oekraïne er ook regelmatig van de centrale onder meer vanaf de andere oever van de Dnjepr onder vuur te nemen. Grossi hoopt dat er een akkoord kan komen over een veilige status voor het complex, waarbij er mogelijk toezicht van de IAEA komt.