IBM signaleert meer cyberaanvallen tegen vaccininfrastructuur

NEW YORK (ANP/RTR) - Het Amerikaanse techconcern IBM heeft meer cyberaanvallen gesignaleerd die waren gericht tegen de toeleveringsketen van coronavaccins. Volgens de cyberveiligheidsdivisie van het bedrijf ging het om aanvallen op zo'n 44 bedrijven die op een af andere manier een rol hebben in de complexe wijze waarop het vaccin wordt gedistribueerd in veertien landen.

IBM signaleerde eind vorig jaar voor het eerst dat de toeleveringsketen van vaccins doelwit was van cyberaanvallen. De cybercriminelen richten zich in het bijzonder op organisaties die betrokken zijn bij de "koudeketen" van Covid-19-vaccins. Vaccindoses moeten bij extreem lage temperaturen worden bewaard terwijl ze van de fabrikanten naar de ontvangers worden getransporteerd.

IBM zei dat sommige van de mails van hackers al maanden voor de goedkeuring van een vaccinvariant zijn verstuurd. Het bedrijf heeft eerder gezegd dat de hackers gebruikmaakten van zorgvuldig opgestelde e-mails met boobytraps. Die waren verstuurd uit naam van een leidinggevende bij Haier Biomedical, een Chinese leverancier in de koudeketen.