ICC beveelt arrestaties rond strijd Rusland-Georgië in 2008

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft drie arrestatiebevelen uitgevaardigd in het kader van een onderzoek naar eventuele misdaden begaan tijdens de oorlog in Georgië in 2008. Twee Russen en een in Georgië geboren man worden beschuldigd van oorlogsmisdaden in de oorlog die vijf dagen duurde. Het gaat om drie mannen die belangrijke posities bekleedden bij de pro-Russische rebellen in de opstandige regio Zuid-Ossetië.

Georgië startte 7 augustus dat jaar een grote militaire aanval op die door pro-Russische rebellen beheerste regio ten noordwesten van de hoofdstad Tbilisi. Er was ook een Russische troepenmacht gelegerd. Rusland greep in en Georgië verloor toen ook een stuk land in het noordwesten aan de Zwarte Zee, Abchazië. Na vijf dagen strijd werd de oorlog na internationale bemiddeling beëindigd. Rusland bleek zijn positie te hebben versterkt en kwam er ook politiek vrijwel zonder kleerscheuren vanaf.

De korte oorlog in de Kaukasus wordt door velen gezien als een ommezwaai. De Russisch-westerse samenwerking die na de ineenstorting van de Sovjet-Unie bloeide, ging na die oorlog plaatsmaken voor een soort nieuwe Koude Oorlog.