ID&T: evenementensector wordt ‘volledig’ genegeerd op 25 januari

Het kabinet bekijkt op 25 januari opnieuw of de coronamaatregelen verder kunnen worden versoepeld. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens een persconferentie. "En dan kijken we eerst naar de horeca, musea, bioscopen en theaters." Ritty van Straalen, de algemeen directeur van evenementenorganisator ID&T, vindt het "niet te rijmen dat de evenementensector volledig genegeerd wordt bij het nieuwe meetmoment".

"Wij vragen het kabinet al maanden om perspectief te bieden en met een langetermijnvisie te komen. Wat daarvan eerder is uitgelekt is echter totaal niet werkbaar in de praktijk en kunnen we als branche niet serieus nemen", zegt Van Straalen.

Tijdens de coronapersconferentie werden vrijdag enkele versoepelingen aangekondigd. Zo mogen winkels vanaf zaterdag weer open en mag er weer worden gesport, maar voor de horeca en de cultuursector zitten versoepelingen er nog niet in, aldus Rutte en coronaminister Ernst Kuipers. De premier zegt dan ook dat hij begrijpt dat zijn boodschap "de pijn vandaag" voor de horeca en cultuursector niet weg kan nemen.

"Het kabinet moet zo snel mogelijk met oplossingen komen die leiden tot een snelle opening van onze branche, op 100% capaciteit wel te verstaan. We hebben meerdere malen laten zien dat die veilig kan", aldus Van Straalen. "We gaan er dan ook vanuit dat de culturele sector na het nieuwe weegmoment over 10 dagen eindelijk van het slot mag."

De algemeen directeur van de organisatie achter evenementen als Mysteryland, Defqon.1 en Awakenings benadrukt dat het openen van de sector ook bijdraagt "aan de mentale gezondheid". "Cultuur, evenementen en uitgaan in de breedste zin zijn hiervoor van cruciaal belang."