ID&T: situatie rondom cultuursector doet pijn

De situatie in de culturele sector en de besluitvorming van het kabinet hierover "blijft steken", vertelt Rosanne Janmaat, operationeel directeur bij ID&T. "De reisbranche mag steeds een stukje verder open en de culturele sector lijkt steeds een stukje verder dicht te gaan. Het is niet dat we het een andere branche niet gunnen, maar het steekt natuurlijk wel." ID&T is organisator van grote festivals en feesten als Mysteryland, Defqon.1 Weekend Festival, Awakenings en Sensation.

Woensdag besloot de festivalorganisator een kort geding tegen de overheid niet door te zetten. ID&T vond dat het kabinetsbesluit van 9 juli onrechtmatig en onzorgvuldig was omdat het kabinet de Fieldlab-resultaten niet had meegenomen in de besluitvorming. Tijdens de persconferentie van 9 juli maakten demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge bekend dat evenementen voorlopig niet meer worden gehouden en dat bezoekers van een evenement moeten zitten. "Inmiddels heeft het kabinet, samen met het OMT, voor een aanvullende motivering gezorgd. Het kabinet heeft daarmee, op papier, haar eigen nalatigheid ongedaan gemaakt. Voor een kortgedingrechter is er dan nauwelijks meer ruimte om het kabinet hierop de corrigeren", luidde de verklaring van ID&T eerder.

De eerste evenementen van ID&T die nog op de planning staan gaan begin september van start. Op 13 augustus kondigt het kabinet een nieuw besluit aan over festivals dat mogelijk al vanaf de dag erna zal gelden. "Dan hebben we dus twee weken de tijd om de boel voor te bereiden. Dat is erg kort, maar we hebben ons erbij neergelegd dat het eerder niet gaat gebeuren", vertelt Janmaat.

Stappen

​Daarom werd besloten de horizon te verleggen naar september. "Op het moment dat iedereen die dat wil gevaccineerd is, moet alles weer open kunnen, dat heeft het kabinet anderhalf jaar lang gezegd. En daar zullen we het kabinet aan houden. We hebben na de festivals in september bijvoorbeeld nog het Amsterdam Dance Event (ADE) op de planning staan", vertelt Janmaat, die ervan uitgaat dat de sector dan de deuren toch wel weer mag openen.

Wanneer halverwege augustus blijkt dat de culturele deuren toch gesloten blijven, stapt ID&T mogelijk alsnog naar de rechter. "Dan zullen we de fans oproepen om ons te steunen", vertelt Janmaat. Die plannen liggen er al, maar over de precieze invulling ervan kan ze nog weinig kwijt.