Ierland laat volledig gevaccineerden weer binnen bij horeca

DUBLIN (ANP/AFP) - In Ierland mogen volledig gevaccineerden en mensen die recent zijn hersteld van Covid-19 vanaf maandag weer binnen dineren bij horeca. Gasten moeten een vaccinatiepaspoort tonen voordat ze worden bediend. Ruim 3000 pubs gaan naar verwachting weer open, waarvan veel voor het eerst sinds maart 2020.

Volgens de nieuwe maatregelen mogen zes mensen bij elkaar zitten en moeten horecagelegenheden sluiten om 23.30 uur. Het Europese coronapaspoort wordt gebruikt als algemeen vaccinatiebewijs, maar een bewijs van de Ierse gezondheidsdienst is ook toegestaan.

Eind juni stelde de Ierse regering de heropening van horeca uit vanwege de opmars van de Delta-variant van het virus. De heropening was gepland voor 5 juli, maar horecagelegenheden moesten wachten tot de regering een nieuw systeem voor vaccinatiebewijzen had ingericht. Vanaf 2 juni mochten hotelgasten wel al binnen eten.

Ongeveer 68 procent van Ierse volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd. Wel neemt het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames momenteel toe, nu de Delta-variant om zich heen grijpt in het land.