Ierse band eert op sterfdag Lennaert Nijgh

HAARLEM - De Iers-Nederlandse formatie O’Dreams heeft ter gelegenheid van de vijftiende sterfdag van tekstschrijver Lennaert Nijgh zijn lied De Rover opgenomen. Het nummer, gezongen door Danny Guinan, is vanaf dinsdag op Spotify en Apple Music te vinden. Ook is De Rover toegevoegd aan de setlist van de theatershow An Irish Crossroads.

Nijgh schreef het nummer oorspronkelijk voor Boudewijn de Groot. “De Rover klinkt als een echte Ierse folksong, al is de tekst natuurlijk Nederlands”, stelt Guinan. “Het heeft me heel wat moeite gekost om de tekst goed te kunnen zingen, en vooral met het juiste gevoel.”

De Ierse zanger woont sinds een paar jaar in Haarlem, de stad waar Lennaert Nijgh ook werd geboren, leefde en zijn complete oeuvre schreef.

Gouden Harp

De Haarlemmer (1945-2002) geldt als een van de grootste tekstdichters die Nederland heeft gekend. Hij was verantwoordelijk voor de grootste hits van Boudewijn de Groot, zoals Weltrusten meneer de President, Het land van Maas en Waal, Testament, Prikkebeen, Hoe sterk is de eenzame fietser en Avond, die jaarlijks bij de hoogste tien noteringen van de Top 2000 eindigt.

Ook schreef Nijgh werk voor Jenny Arean, Jasperina de Jong, Liesbeth List en Ramses Shaffy (Pastorale) en Rob de Nijs (Malle Babbe). Hij werd onder meer onderscheiden met een Gouden Harp en de Grote Cultuurprijs en hij werd geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *