IFFR-film van videoartiest compenseert uitstoot met landbouwgrond

De makers van de film Nummer achttien - the breath of life, die vrijdagavond de wereldpremière beleeft op het Filmfestival Rotterdam, gaan de CO2-uitstoot van de film compenseren door landbouwgrond aan te kopen. Producent Smarthouse koopt daarom bij de coöperatie Het Land Van Ons 180 vierkante meter landbouwgrond aan. Dit is één vierkante meter per gast op de première, aldus Smarthouse.

Nummer achttien - the breath of life is een van de films die dit jaar in Rotterdam kans maakt op een Tiger Award. De film vertelt over Guido van der Werve, een video- en performance-kunstenaar die wereldwijd succes had met zijn videokunstwerken. In 2016 liep de kunstenaar traumatisch hersenletsel op bij een zwaar verkeersongeval.

De makers beklemtonen dat de film sowieso duurzaam is geproduceerd. Volgens Smarthouse stoot een gemiddelde film 72 ton CO2 uit. Voor Nummer achttien - the breath of life was dit slechts 11 ton.

Gusto Entertainment distribueert de film vanaf 9 maart in de filmtheaters. Het Filmfestival Rotterdam duurt tot en met 5 februari.