‘Ik hoop dat scholieren Marga Minco lezen’

AMSTERDAM (ANP) - ,,Ik hoop dat scholieren, maar ook mijn collega's Minco lezen, omdat zij grote thema's aanroert, zonder grote woorden te gebruiken." Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) vrijdag bij de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs aan de 98-jarige Marga Minco, een pseudoniem van Sara Minco. In december werd al bekend dat ze de prijs zou krijgen.

Gezien de leeftijd van de laureaat werd de prijs niet zoals gebruikelijk uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het Literatuurmuseum, maar bij de schrijfster thuis in Amsterdam. De prijs, dit jaar bestemd voor verhalend proza, werd haar overhandigd door schrijver en bestuurslid van de Stichting P.C. Hooft-prijs Abdelkader Benali.

Volgens de jury geven Minco’s romans en verhalen vorm aan existentiële ervaringen als angst, schuldgevoel, eenzaamheid en een diep maar nauwelijks te verwoorden verlangen naar geborgenheid. ,,Zonder te psychologiseren, zonder pathetiek of pretentie, maakt zij een ondoorgrondelijke werkelijkheid invoelbaar en voorstelbaar."

Aan de Nederlandse literaire prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.