‘Illusie te denken dat Nederland alleen een EK kan organiseren’

AMSTERDAM (ANP) - Het is een illusie te denken dat Nederland in de toekomst op eigen kracht een EK voetbal kan organiseren. Dat zegt Gijs de Jong, toernooidirecteur van de vier wedstrijden bij het huidige EK in Amsterdam.

"Als je ziet hoeveel tijd en werk we al aan deze vier duels kwijt zijn. Daarnaast doen er nu meer landen mee dan vroeger en worden er hoge eisen gesteld aan stadions, trainingsaccommodaties en hotels", aldus De Jong. "Een groot jeugdtoernooi zou wel kunnen." Nederland organiseert in 2022 wel het EK zaalvoetbal en in 2023 de finale van de Champions League voor vrouwen. Samen met Duitsland en België wordt geprobeerd het WK voor vrouwen van 2027 ook binnen te halen. In 2000 organiseerde de KNVB, samen met België, het EK voor mannen.

De Jong kijkt terug op een geslaagd toernooi in Amsterdam, dat zaterdag wordt afgesloten met het vierde en laatste duel, de achtste finale tussen Wales en Denemarken. "Het was een fantastisch feest, we hebben veel complimenten van de UEFA gekregen", vertelt De Jong, die het Nederlands elftal drie keer in de Johan Cruijff ArenA zag spelen. "Het was nu voor het eerst sinds lange tijd weer oranje gekleurd. Mijn kinderen gingen ook in het oranje naar school. Naar dat gevoel hebben we de afgelopen jaren toch verlangd."

Ontknoping

De spannende ontknoping in groep B zorgde er uiteindelijk voor dat Denemarken in Amsterdam komt voetballen. "Als toernooiorganisatie zijn we natuurlijk neutraal. Denemarken heeft vanwege de situatie rond Christian Eriksen bij veel mensen natuurlijk wel de gunfactor. Het brengt wel iets extra's met zich mee dat zij hier nu komen voetballen."

Wales en Denemarken hebben een grote supportersschare. De Britse overheid heeft fans van Wales vanwege het coronavirus afgeraden naar Nederland te reizen. De Jong: "Van de 16.000 beschikbare kaarten waren er 11.000 vooraf al verkocht. Beide landen hebben nu nog 2500 tickets gekregen. Maar je weet nooit precies hoeveel fans van beide landen uiteindelijk in het stadion zitten. Nederlandse supporters zie je ook vaak door het hele stadion zitten. Het is een mooi affiche, geweldig voor ons om het toernooi met deze wedstrijd af te sluiten. En daarna gaan we snel door. Zondag zit ik in mijn rol als secretaris-generaal van de KNVB alweer in het stadion in Boedapest bij de achtste finale van Oranje."