Ilse DeLange ‘diep geschokt’ door nieuws over The Voice in BOOS

Ilse DeLange is "enorm geschrokken" en "diep geschokt" na het zien van de aflevering van BOOS. In het onlineprogramma doen meerdere oud-kandidates en medewerkers melding van seksueel overschrijdend gedrag rondom The Voice of Holland.

"Na de afgelopen dagen het nieuws vol afgrijzen en verbazing te hebben gevolgd, net de aflevering van BOOS gezien", vertelt De Lange op haar Instagram Stories. "Ik ben enorm geschrokken en diep geschokt. Ik vind het verschrikkelijk dat mensen die een muzikale droom wilden verwezenlijken in zo'n nachtmerrie terecht zijn gekomen. Heel goed dat dit tot op de bodem onderzocht gaat worden. Mijn hart gaat uit naar alle slachtoffers die dit is overkomen. Ik wens hen heel veel sterkte." DeLange was coach van The Voice in het vierde en vijfde seizoen. In de meest recente seizoenen van The Voice Kids en The Voice Senior was DeLange ook te zien als coach.

In de aflevering van BOOS, van Tim Hofman, kondigt een oud-kandidate van The Voice aan dat ze aangifte doet tegen Ali B vanwege verkrachting. Dinsdag kwam er een tweede aangifte tegen de rapper. Drie andere jonge vrouwen vertellen in het programma dat zij "overwegend in werksferen langdurig en ongewenst betast" zijn door Marco Borsato. Ook meldden zich drie voormalig kandidaten van The Voice Kids.

Klacht over regisseur

Verder doen negentien vrouwen een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag door Jeroen Rietbergen. Vijftien mensen komen met een klacht over een regisseur van het programma. De man in kwestie zou geregeld ongepaste opmerkingen van seksuele aard hebben gemaakt en zich ook schuldig hebben gemaakt aan ongewenste handtastelijkheden.

Naar aanleiding van de BOOS-aflevering werd er in opdracht van producent ITV en RTL een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de aantijgingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Openbaar Ministerie meldde donderdag dat mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond het tv-programma contact moeten opnemen met de politie.