IMCD onderuit in positieve AEX

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst begonnen. Ook elders in Europa openden de beursgraadmeters in het groen. Beleggers wachten onder meer op een toespraak die de Amerikaanse president Donald Trump later op de dag zal houden in New York. Op het Damrak ging AEX-bedrijf IMCD onderuit na een handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel 0,3 procent in de plus op 597,95 punten. De hoofdindex opende daarmee opnieuw de aanval op de 600 puntengrens, die voor het laatst in mei 2001 werd bereikt. De MidKap won 0,4 procent tot 904,48 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent.

IMCD zakte bijna 7 procent bij de hoofdfondsen. De chemicaliëndistributeur sloot de eerste negen maanden van het jaar af met meer omzet en een hoger resultaat. Topman Piet van der Slikke was te spreken over de groei in Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Daartegenover stonden volgens hem teleurstellende resultaten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Bij de kleinere bedrijven won VolkerWessels 5,5 procent. Grootaandeelhouder Reggeborgh verhoogde zijn bod op het bouwbedrijf. De investeerder biedt nu 22,20 euro per aandeel, inclusief interim dividend. VolkerWessels opende ook de boeken over de eerste negen maanden van het jaar.