‘In coronatijd meer behoefte aan humor en films op tv’

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse televisiekijker heeft tijdens de coronacrisis meer behoefte aan humor en cabaret op tv. Ook mag het filmaanbod worden uitgebreid. Dat blijkt uit onderzoek, gedaan in opdracht van de NPO.

Van de ondervraagden, tv-kijkers van 13 jaar en ouder, wil 32 procent meer humor op tv. 28 procent wil meer buitenlandse films, terwijl 24 procent graag meer Nederlandse films zou willen zien. Verder is er bij een kwart van de ondervraagden vraag naar meer concerten en (natuur)documentaires.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 'ontspanning' en 'op de hoogte blijven' de belangrijkste kijkbehoeften zijn. Meer mensen dan normaal (39 in plaats van 36 procent) willen ten tijde van het coronavirus op de hoogte blijven van het actuele nieuws. Daarnaast is de behoefte aan ontspanning ook groter dan normaal. Nu geeft 13 procent van de ondervraagden dit belangrijk te vinden, terwijl het normaal om zo'n 10 procent gaat.

Wie is de Mol

Op de vraag welk tv-programma van vroeger de kijker nog wel een keer zou willen zien, kwamen diverse antwoorden. Het meest werden André van Duin, Swiebertje, Wie is de Mol en Van Kooten en De Bie genoemd.

In totaal werden meer dan 4000 Nederlanders ondervraagd.