In Rusland vastzittende Navalni naar onbekende locatie gebracht

MOSKOU/POKROV (ANP/RTR) - Aleksej Navalni is vanuit zijn strafkamp in Rusland overgeplaatst naar een nog onbekende locatie, meldt een naaste medewerker van de Russische oppositieleider. "Waar Aleksej nu is en naar welk kamp hij is gebracht weten we niet", schrijft Leonid Volkov in een verklaring op Telegram.

Navalni zit in Rusland een straf van negen jaar uit, na veroordelingen voor fraude en minachting van de rechtbank. Die omstreden vonnissen vervingen een uitspraak van 2,5 jaar celstraf die hem eerder was opgelegd.

Zijn hoger beroep heeft hij vorige maand verloren. In het vonnis stond tevens dat Navalni naar een extra beveiligde gevangenis moet worden gebracht, waar hij minder contact met de buitenwereld mag hebben. De Kremlin-criticus zat zijn straf tot nu toe uit in een strafkolonie in Pokrov, op zo'n 100 kilometer afstand van Moskou.

Navalni werd in januari 2021 opgepakt op het vliegveld van de Russische hoofdstad. Hij kwam toen terug uit Berlijn, waar hij was behandeld voor een vergiftiging. Eind vorige maand meldde Navalni via Instagram dat tegen hem een nieuwe strafzaak is geopend die hem nog eens tot vijftien celstraf kan opleveren als hij schuldig wordt bevonden.