India steekt miljarden in duurzame energie en energiezekerheid

NEW DELHI (ANP/BLOOMBERG) - India investeert 350 miljard roepies (ruim 3,9 miljard euro) in de transitie naar duurzame energie en energiezekerheid, zo heeft de regering bekendgemaakt. Het land is de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld en wil tegen 2070 klimaatneutraal zijn.

Met dit geld worden volgens minister Nirmala Sitharaman (Financiën) plannen voor onder meer duurzame brandstoffen, duurzame landbouw en duurzame gebouwen uitgevoerd. Ook wordt geïnvesteerd in de opslag en het netwerk van hernieuwbare energie. De miljarden komen van het ministerie van Olie.

De aankondiging komt een dag nadat het land het gebruik van fossiele brandstoffen verdedigde. Die zouden belangrijk zijn voor de energiezekerheid en de economische ontwikkeling van het land met bijna 1,4 miljard inwoners. Er zijn ook zorgen over het verlies van banen. India behoort tot de grootste kolenproducenten ter wereld. Zo werken bij het staatsbedrijf Coal India alleen al bijna een kwart miljoen mensen.

India keert zich dan ook vaker tegen stappen die het gebruik van fossiele brandstoffen moeten beteugelen. Tegelijkertijd houdt de regering vast aan het doel van premier Narendra Modi om tegen 2070 klimaatneutraal te zijn. India denkt dat het mogelijk tot wel 13,8 biljoen euro nodig heeft om dit doel te bereiken.