Indiase oppositieleider Gandhi uit parlement gezet

NEW DELHI (ANP/AFP) - De Indiase oppositieleider Rahul Gandhi is vrijdag uit het parlement gezet, een dag na zijn veroordeling om belediging. Zijn partijgenoten spreken schande van de beslissing en zeggen dat Gandhi het slachtoffer is geworden van premier Narendra Modi, die zijn macht zou hebben misbruikt om zijn politieke tegenstander uit te schakelen.

De 52-jarige Gandhi, geen familie van de wereldberoemde Mahatma Gandhi, is parlementslid voor de Congrespartij. Hij heeft donderdag twee jaar celstraf gekregen vanwege een opmerking tijdens de verkiezingscampagne van 2019. "Waarom heten alle dieven Modi?" vroeg hij zich af toen het ging over twee criminelen met dezelfde achternaam als de premier. Modi is een veel voorkomende naam in India.

De uitspraak werd gezien als een belediging en daarom strafbaar. Gandhi ging in hoger beroep en hoeft daarom niet meteen de cel in, maar voor het parlement was het genoeg reden om zijn zetel af te pakken. Critici zien dit als bedreiging voor de democratie en beschuldigen Modi van repressie.

Afstammeling

Hij is dan wel geen familie van Mahatma Gandhi, wel van een aantal andere prominente figuren in de Indiase geschiedenis. Hij stamt af van Jawaharlal Nehru, Indira Gandhi en Rajiv Gandhi, alle drie waren premier van het land.

De Congrespartij is de laatste jaren gedecimeerd door het electorale succes van Modi, maar Gandhi hoopt bij de verkiezingen van volgend jaar op een comeback. Eind januari eindigde hij een tocht van 135 dagen lopen uit protest tegen de regering van Modi. Daarmee bracht hij massa's mensen op de been. Het is door zijn veroordeling de vraag of Gandhi kan meedoen aan de verkiezingen in 2024.