Indonesië laat alle voetbalstadions controleren na ramp

JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde. De Indonesische president Joko Widodo kondigde de controles aan. Hij zwoer dat hij de oorzaak zou vinden van een van de dodelijkste tragedies in de geschiedenis van de sport.

Widodo was in Malang om familieleden van slachtoffers een hart onder de riem te steken en met gewonden in een ziekenhuis te praten. Hij bezocht ook het stadion waar zaterdag paniek uitbrak toen de politie traangas inzette. Onder de doden waren tientallen kinderen. Gesloten deuren en steile trappen lijken het belangrijkste probleem te zijn geweest, aldus de president.

"Ik wil de kern van het probleem achterhalen dat tot deze tragedie heeft geleid, zodat we de beste oplossing kunnen vinden", aldus Widodo. Hij had al overleg met de voorzitter van de internationale voetbalorganisatie FIFA over het verbeteren van het Indonesische "voetbalmanagement".

Woede

Het bezoek van de Indonesische leider aan Malang wordt overschaduwd door groeiende woede over het politie-optreden in het stadion. Agenten grepen in toen fans van Arema FC spelers probeerden te benaderen na hun nederlaag tegen aartsrivaal Persebaya Surabaya.

De politie beschreef het incident als een rel en zei dat twee agenten werden gedood. Overlevenden verwijten de politie overdreven te hebben gereageerd. Agenten schopten en sloegen fans met wapenstokken, volgens ooggetuigen en videobeelden. Supporters werden terug naar de tribunes gedreven. Velen werden vertrapt of stikten nadat traangas was afgevuurd. Volgens een ooggetuige leek het stadion een massagraf.

Onderzoek en compensatie

Als reactie op de tragedie beval president Widodo al om alle wedstrijden op te schorten en een onderzoek te doen naar wat er is gebeurd. Ook beloofde hij compensatie voor de slachtoffers.