Infantino: boycotten van WK in Qatar is niet de oplossing

ZÜRICH (ANP/DPA) - Voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalbond FIFA heeft geen begrip voor clubs die oproepen het WK in Qatar te boycotten. "Dat is niet de juiste oplossing", zei de Zwitser vrijdag op een persconferentie. "Daar bereik je niets mee."

Enkele Noorse voetbalploegen hebben hun regering en nationale voetbalbond opgeroepen niet aan het kwalificatietoernooi voor het WK deel te nemen. "Het is altijd al zo geweest dat je dingen pas kan veranderen als je een dialoog aangaat", zei Infantino. "Qatar heeft de laatste jaren al grote stappen gezet als het om mensenrechten gaat. Misschien heeft het voetbal en het komende WK daar wel een bijdrage aan geleverd. Ik kijk uit naar een fantastisch WK."

Volgens de Britse krant The Guardian zijn er de afgelopen 10 jaar al meer dan 6500 arbeiders uit Aziatische landen omgekomen. Veel buitenlandse arbeiders zijn ingezet voor de bouw van stadions voor het WK.

Infantino benadrukte dat cijfers voorzichtig geïnterpreteerd moeten worden. "Op bouwplaatsen die rechtstreeks verband houden met het WK zijn sinds 2014 drie doden gevallen", zei hij. "De dood van nog eens 34 andere arbeiders kon niet direct worden verklaard met het werk dat ze daar deden."