Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer is "redelijk optimistisch" dat ze met de politieke partijen snel een akkoord zal bereiken over het herstelplan voor na de coronacrisis. "De tijdgeest vraagt ook wel om hier snel uit te zijn", zei ze vrijdag op een persconferentie.

Er liggen volgens haar al veel ideeën klaar over hoe een herstelplan moet worden aangepakt. Het is niet moeilijk hiervan een overzicht te maken en partijen te vragen wat hen aanspreekt, zei ze. De informateur wil dit onderdeel "snel in de steigers zetten".

SER-voorzitter Hamer werd woensdag door de Tweede Kamer benoemd als informateur. Ze heeft tot 6 juni de tijd, maar gaf aan dat dit kan uitlopen. De PvdA'er Hamer wil zo snel mogelijk werken, maar het gaat om de "kwaliteit van het werk", benadrukte ze.

Ze ziet haar werkzaamheden als de start van de inhoudelijke formatie. "Het wordt ook tijd om te beginnen." Ze gaat volgende week eerst praten met de fractievoorzitters van de achttien partijen. Later volgen onder meer vertegenwoordigers van de jongeren en door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca en de kunstensector.