Inktspotprijs voor de beste politieke tekening wordt uitgereikt

De Inktspotprijs, voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar, wordt dinsdag uitgereikt. Stichting Pers en Prent, de organisator van de Inktspotprijs, ontving dit jaar 135 inzendingen van 45 tekenaars. De prijs wordt uitgereikt in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Dat is ook via de livestream van Nieuwspoort te volgen.

De prijs wordt sinds 1994 uitgereikt. De jury bestaat uit cabaretier en fotograaf Owen Schumacher (voorzitter) en journalist Sinan Can, journalist en uitgever Şenay Özdemir, illustrator Sylvia Weve en hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde Lotte Jensen. Vorig jaar won Len Munnik. Hij kreeg toen de onderscheiding voor de tekening Alles wordt weer normaal, die verscheen in dagblad Trouw. Munnik won de prijs eerder in 1996.

In 2019 won tekencollectief Gorilla de prijs. De vijf tekenaars van het collectief kregen de onderscheiding voor De tralies van Trump, een tekening die in De Groene Amsterdammer was verschenen. In 2018 was het een cartoon van de illegaal die in Parijs na een klimpartij een kind van een balkon redt, van Tjeerd Royaards. Titel van de cartoon is Good migrant, bad migrant? Die verscheen op zijn eigen website Cartoon Movement en werd meteen breed verspreid via sociale media. Ook John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol, van Fokke en Sukke, wonnen de prijs en de inmiddels overleden tekenaar Peter van Straaten (vijf keer).

De Inktspotprijs ging in 2015 naar Joep Bertrams. Hij won met zijn tekening Onsterfelijk. Die maakte hij na de bloedige aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. Op die spotprent staat een onthoofde man afgebeeld in een Charlie Hebdo-shirt die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd. Een docent van het Emmauscollege in de Rotterdamse wijk Oosterflank werd later bedreigd omdat hij die spotprent in een van de klaslokalen had gehangen.