Inspectie dreigt met boete om spoorterrein Kijfhoek te verbeteren

DEN HAAG (ANP) - ProRail moet snel de veiligheidssituatie op het rangeerterrein Kijfhoek verbeteren. Om hier druk op te zetten, heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de infrabeheerder een last onder dwangsom opgelegd. Als de tekortkomingen niet binnen bepaalde termijnen zijn verholpen, kan de inspectie in totaal ruim 2 ton aan boete opleggen, aldus een woordvoerder van de ILT. De dwangsom volgt op een bestuurlijke waarschuwing eind maart.

Kijfhoek is een rangeerterrein tussen Barendrecht en Zwijndrecht, waar in de zomer van 2018 twee aanrijdingen plaatsvonden. Na extra toezicht en gesprekken met ProRail en aannemers, concludeert de inspectie dat de infrabeheerder nog steeds onvoldoende zicht heeft op belangrijke onderdelen van de infrastructuur.

Zo is er niet voldoende aandacht voor de technische veroudering en slijtage aan de sporen, wissels en het heuvelsysteem. ProRail was er onder meer niet van op de hoogte dat veel wissels niet meer voldoen aan de onderhoudsnorm en dat dit de veiligheid kan raken, stelt de ILT.