Inspectie: meer handelingen in beautysalon door arts laten doen

UTRECHT (ANP) - Meer handelingen in schoonheidssalons moeten door artsen worden uitgevoerd. Dat stelt de gezondheidsinspectie dinsdag. Het gaat om het gebruik van de mesogun en hyaluronpen, apparaatjes om rimpels en of lippen op te vullen.

Gezondheidsinstituut RIVM heeft de werking van deze apparaten bekeken. Op basis van de onderzoeksresultaten beschouwt de inspectie behandelingen met een mesogun of een hyaluronpen, net als andere apparaten met vergelijkbare techniek, als het zetten van een injectie. Daarmee is het volgens de bestaande wetgeving een "voorbehouden handeling", hetgeen betekent dat deze alleen door een arts mag worden uitgevoerd, zoals ook het geval is bij fillers en botox.

Bij schoonheidssalons mankeert het verder nogal eens aan de kennis van de wet- en regelgeving waaraan ze moeten voldoen, zegt de gezondheidsinspectie na achttien bezoeken aan dergelijke winkels. Dat heeft de inspectie een "gematigd positief beeld opgeleverd van de kwaliteit en veiligheid". Grote misstanden werden niet gezien en fillers en botox werden zoals het hoort overal toegediend door een arts.

Het vastleggen van protocollen en het opstellen van een klachtenregeling zijn echter wel punten van zorg. De inspectie merkte ook dat de bezochte schoonheidssalons lang niet altijd beseffen dat ze onder het toezicht van deze organisatie vallen. "Ze zijn daardoor ook lang niet altijd op de hoogte van de geldende wetten."