Internationale partners tekenen voor wederopbouw Oekraïne

LUGANO (ANP/RTR) - De deelnemers aan de internationale conferentie over Oekraïne hebben dinsdag een verklaring getekend voor steun aan de wederopbouw van het land na de oorlog. Het herstel kan volgens Kiev meer dan 700 miljard euro gaan kosten. In het Zwitserse Lugano kwamen meer dan veertig landen en organisaties samen om over de wederopbouw van Oekraïne te spreken.

Ze bieden politieke, financiële en technische steun als de oorlog voorbij is. Ze denken dan aan het opbouwen van gebombardeerde steden, maar ook van democratische waarden en de rechtsstaat. De internationale partners hebben een aantal principes geformuleerd om de wederopbouw in goede banen te leiden. Volgens de Europese Unie moet Kiev bijvoorbeeld nog vooruitgang boeken op het gebied van duurzaamheid, corruptiebestrijding en grondrechten.

De wederopbouw zou daarom transparant moeten verlopen en bevorderlijk zijn voor de hele samenleving. De landen en organisaties benadrukken bij de samenwerking het belang van waarden als gendergelijkheid en inclusiviteit. Ondanks dat het einde van de oorlog nog niet in zicht lijkt, kwam de Oekraïense regering zelf ook maandag al met de eerste plannen voor hervormingen en herstel. Die werden positief ontvangen door de deelnemers van de conferentie.

De Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher heeft eerder 200 miljoen euro aan begrotingssteun toegezegd via het Internationaal Monetair Fonds. Daarmee zou Oekraïne na de oorlog de dagelijkse uitgaven kunnen blijven doen en de economie draaiende houden.