Internationale schaakbond laat rel rond valsspelen onderzoeken

LAUSANNE (ANP) - De internationale schaakbond FIDE heeft een officieel onderzoek ingesteld naar de rel die is ontstaan rond de schakers Magnus Carlsen en Hans Niemann. Wereldkampioen Carlsen beschuldigt de 19-jarige Amerikaan ervan regelmatig vals te spelen. De zaak speelt al enkele weken en de FIDE zet nu een onderzoekscommissie van drie personen op, die moet achterhalen wat er klopt van de uitlatingen van zowel Carlsen als Niemann.

Niemann, die begin deze maand op een toernooi heel verrassend won van Carlsen, gaf eerder toe als kind te hebben gefraudeerd in onlinepartijen. Volgens de Noor speelt Niemann wel vaker vals. Het verhaal gaat dat hij mogelijk met zendertjes werkt of via een hack inzicht had gekregen in de voorbereiding van de wereldkampioen, al is daar geen duidelijk bewijs voor.

"Het onderzoek is tweeledig: we controleren de beweringen van de wereldkampioen over vermeend valsspelen door Niemann en we onderzoeken Niemann's eigen verklaringen over online bedrog", staat in een verklaring van de FIDE. "De commissie probeert alle beschikbare gegevens en bewijzen te verzamelen en hoopt daarmee te kunnen vaststellen wat er klopt van de beweringen van beide schakers."