Intertrust zakt op herstellend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Intertrust werd woensdag flink lager gezet op de Amsterdamse beurs. De daling volgde op de aankondiging van investeerder CVC dat de gesprekken over een overname van de financieel dienstverlener zijn afgebroken. De Europese beurzen lieten daarentegen een breed herstel zien na de verliesbeurt een dag eerder.

De zorgen over de nieuwe coronavariant Omikron namen weer wat af nadat topman Ugur Sahin van de Duitse vaccinmaker BioNTech tegen persbureau Reuters verklaarde dat het coronavaccin van BioNTech en Pfizer waarschijnlijk goede bescherming biedt tegen een ernstig ziekteverloop van de variant en ziekenhuisopnames zal voorkomen. Eerder waarschuwde de topman van de Amerikaanse vaccinmaker Moderna nog dat de bestaande vaccins mogelijk minder effectief zijn tegen de nieuwe variant.

Ook verwerkten beleggers de uitlatingen van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell over een mogelijke snellere afbouw van de coronasteun om de inflatie te beteugelen. De inflatie blijkt hardnekkiger dan verwacht en volgens Powell hoeft het woord "voorbijgaand" niet meer te worden gebruikt bij de inflatie. De Federal Reserve is vorige maand begonnen met de afbouw van de coronasteun. Medio december is er nog een beleidsvergadering van de Fed waarin een versnelde afbouw kan worden besproken.

Intertrust

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent in de plus op 782,62 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 1032,69 punten. Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent. De DAX in Frankfurt won 0,9 procent ondanks een onverwachte daling van de Duitse winkelverkopen in oktober.

Intertrust zakte 5,5 procent en was de grootste daler in de MidKap. CVC had 18 euro per aandeel over voor Intertrust en voerde exclusieve gesprekken met het bedrijf. Intertrust liet eerder al weten door meerdere partijen te zijn benaderd met biedingen tot 22 euro per aandeel.

Olie

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van het herstel van de olieprijzen en ging aan kop in de AEX, met een plus van 2,3 procent. Techinvesteerder Prosus volgde met een winst van 2,2 procent. Chipbedrijf Besi en levensmiddelenconcern Unilever voerden de schaarse dalers aan met minnen van 0,3 procent.

ForFarmers werd 10,5 procent meer waard. Het veevoerbedrijf gaat voor maximaal 50 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

De euro was 1,1340 dollar waard, tegen 1,1277 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,6 procent meer op 68,53 dollar en Brentolie klom 3,8 procent in prijs tot 71,89 dollar.