Invaller Karlsson helpt AZ in slotfase langs Apollon Limassol

ALKMAAR (ANP) - AZ heeft zijn ongeslagen status dit seizoen intact gehouden met een zwaarbevochten zege op Apollon Limassol in de Conference League. De koploper van de Eredivisie boekte in eigen huis een 3-2-overwinning op de nummer 3 van Cyprus.

AZ-trainer Pascal Jansen kon tegen Limassol weer rekenen op de van ziekte herstelde Jens Odgaard en Dani de Wit, die tijdens de 4-1 overwinning bij FC Groningen geblesseerd was uitgevallen. De Deen was de enige wijziging in de basis ten opzichte van zaterdag. Hij verving de net teruggekeerde Jesper Karlsson in de spits.

Jansen was voor aanvang duidelijk waarom hij vasthield aan zijn vaste elftal. "We willen een mooie stap maken in de groep, groepshoofd blijven en een goede wedstrijd spelen", verklaarde hij tegenover ESPN. Na een kwartier leek zijn ploeg hard op weg om alle doelen af te vinken. Odgaard betaalde het vertrouwen van Jansen terug met de openingstreffer, nadat zijn inzet via een Cypriotisch been was binnengevlogen.

Opnieuw beginnen

Binnen drie minuten moest AZ echter opnieuw beginnen. Limassol-aanvaller Ezekiel Henty dolde zijn tegenstander en bood Patrick Joosten, de Nederlandse middenvelder van de bezoekers, een niet te missen kans. Ioannis Pittas kreeg vervolgens nog een goede mogelijkheid om Limassol op voorsprong te schieten, maar zijn schot werd net geblokt.

AZ wist na de gelijkmaker weinig meer te creëren en had na een uur een penalty nodig om weer op voorsprong te komen. De Wit werd neergelegd in het strafschopgebied en benutte vervolgens zelf het buitenkansje.

Vreugde

Opnieuw bleek de vreugde van korte duur, nadat de vogelvrije Euclides Cabral met een hard schot de bovenhoek had gevonden. Karlsson zorgde echter alsnog voor vreugde bij de Alkmaarders. De invaller kopte vijf minuten voor tijd op fraaie wijze een voorzet van Milos Kerkez in de hoek.

De andere wedstrijd in de groep tussen Dnipro-1 en FC Vaduz eindigde in 2-2. AZ gaat met 9 punten uit drie duels aan de leiding, Dnipro-1 volgt met 4 punten. Limassol is hekkensluiter met 1 punt.

Volgende week reizen de Alkmaarders af naar Cyprus voor de uitwedstrijd tegen Limassol.