Invallers bezorgen Oostenrijk tegen Noord-Macedonië 1e EK-zege

BOEKAREST (ANP) - Twee invallers hebben Oostenrijk in Boekarest de eerste zege ooit op een eindtoernooi om de Europese titel bezorgd. Michael Gregoritsch en Marko Arnautovic kwamen in de slotfase van het duel met debutant Noord-Macedonië tot scoren: 3-1. Daarmee bezorgden de twee wisselspelers hun land tevens een geslaagde start in poule C, met ook Nederland en Oekraïne.

Beide ploegen maakten in aanvallend opzicht een vrij machteloze indruk. Uitgespeelde kansen deden zich lange tijd nauwelijks voor. Toch kwamen de twee teams vrij snel tot scoren. Eerst was het Stefan Lainer, die na ruim een kwartier de score namens Oostenrijk opende met een subtiele voetbeweging uit een fraaie diagonale pass van Marcel Sabitzer (1-0).

Tien minuten later was het alweer gelijk. Goran Pandev (37) profiteerde van slecht verdedigingswerk bij aanvoerder David Alaba en doelman Daniel Bachmann (1-1). De voormalige spits van onder meer Internazionale, Napoli en Lazio is nu de op één na oudste doelpuntenmaker op een eindronde om de Europese titel.

Ook na de rust bleef het duel rommelig, met veel balverlies in de opbouw aan beide kanten. Oostenrijk drong wel wat meer aan, maar pas in de slotfase ontstonden serieuze kansen. Gregoritsch tikte uit een scherpe voorzet van Alaba de bal fraai in, 2-1. Daarna besliste Arnautovic het duel op koelbloedige wijze: 3-1. Hij vierde zijn doelpunt op nogal agressieve wijze. Daarmee leek de oud-spits van onder meer FC Twente aan bondscoach Franco Foda duidelijk te willen maken dat hij een plaats in het basisteam wil.