Investeringsfonds John Ewbank koopt auteursrechten Lennaert Nijgh

Pythagoras Music Fund (PMF), het investeringsfonds van onder anderen songwriter John Ewbank, heeft de auteursrechten van de songteksten van tekstdichter Lennaert Nijgh (1945-2002) gekocht. Dat heeft PMF dinsdag bekendgemaakt. Over het bedrag van de deal worden geen uitspraken gedaan.

Nijgh is vooral bekend vanwege zijn werk voor Boudewijn de Groot. Zo scoorde hij dankzij die samenwerking met nummers als Het Land Van Maas En Waal, Testament en Welterusten Mijnheer De President. Ook schreef Nijgh nummers voor Rob de Nijs, Ramses Shaffy en Liesbeth List.

Ewbank is "uitermate trots en dankbaar" dat het werk van Nijgh aan PMF is toevertrouwd. "Iedere generatie kent een paar schrijvers en artiesten die hun periode dermate van kleur hebben voorzien en de tijdgeest zó hebben weten te vangen met hun werk, dat zij muzikale geschiedenis hebben geschreven. Iedereen zal het met ons eens zijn dat Lennaert tot die groep behoort. Kritisch en romantisch, schilderachtig en eigenzinnig. Voor het grote publiek en tóch poëtisch en diepgaand."

Nieuwe generatie

Neef Edward Nijgh laat namens de erven weten blij te zijn met de deal. "Met name door het vooruitzicht op eventuele hernieuwde exploitatie en opnames van de veelal poëtische en vaak tijdloze teksten door het team van John Ewbank met hedendaagse artiesten, kan er wederom een geheel nieuwe generatie kennis maken met het unieke oeuvre van Lennaert. Hierdoor zal zijn status als een van Nederlands meest gerespecteerde tekstdichters ook voor de komende jaren vereeuwigd en gewaarborgd zijn."

Pythagoras Music Fund kocht eerder al rechten van onder meer BZN, Golden Earring en Shocking Blue.