IOC en Beijing openbaren coronaregels voor Winterspelen

BEIJING (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de zogeheten playbooks gepubliceerd. Daarin staan de regels die bij de Olympische Spelen van begin volgend jaar in Beijing gelden voor onder meer de atleten, officials en journalisten. De handboeken zien er in grote lijnen hetzelfde uit als die voor de Spelen van afgelopen zomer in Tokio.

Opvallend is dat het IOC, in samenspraak met de Chinese overheid, nu een stuk duidelijker heeft opgeschreven wat wintersporters die tijdens de Spelen positief testen op het coronavirus kunnen verwachten als ze naar een quarantainehotel moeten.

In Tokio was daar veel om te doen. De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF klaagde over het gebrek aan duidelijkheid over de regels in het quarantainehotel nadat enkele sporters van TeamNL positief hadden getest. De atleten zaten opgesloten in hun kamer, kregen geen buitenlucht en mochten geen bezoek ontvangen. Na inmenging van de Nederlandse ambassadeur in Japan en het IOC werden de regels in het quarantainehotel iets versoepeld. In Beijing mogen positief geteste sporters in ieder geval bezoek krijgen van begeleiders en er is ook mentale hulpverlening aanwezig.

China verplicht de deelnemers aan de Winterspelen min of meer om gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus. Wie ongevaccineerd naar Beijing komt, moet bij aankomst drie weken in quarantaine.