IOC onderzoekt hoe het atleten uit Rusland weer kan toelaten

LAUSANNE (ANP/DPA) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderzoekt hoe het atleten uit Rusland en Belarus weer kan toelaten tot internationale wedstrijden en uiteindelijk ook tot de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Ondertussen blijven de sancties tegen de twee landen en hun regeringen in stand.

IOC-voorzitter Thomas Bach zei op een persconferentie dat de zaak uitvoerig is besproken in de bestuursvergadering. Op een overleg vrijdag en ook daarna zal het IOC verder advies inwinnen over de kwestie met afgevaardigden van de atleten, de internationale sportfederaties en de nationale olympische bonden.

Na de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari, die werd gesteund door Belarus, legde het IOC sancties op aan beide landen en deed de aanbeveling aan de internationale sportfederaties dat Russische atleten niet mochten deelnemen of alleen zonder hun nationale symbolen.

"De olympische beweging moet een verbindende kracht zijn en niet verdelen", zei Bach. "We moeten naar manieren zoeken om dit dilemma te overwinnen en trouw te blijven aan onze missie. De sancties blijven van kracht, maar we moeten ook de integriteit van de internationale evenementen bewaken. Internationale competities moeten voor iedereen eerlijk zijn."