IOC presenteert definitieve versie ‘coronadraaiboek’ voor Spelen

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het definitieve handboek vol regels gepresenteerd waar sporters en officials zich gedurende de Olympische Spelen aan moeten houden. In de derde editie staan enkele wijzigingen en toevoegingen ten opzichte van de vorige twee handboeken. De sporters moeten zich, zoals al bekend was, gedurende de Spelen dagelijks laten testen op het coronavirus.

Iedereen die naar Japan reist voor de Spelen moet zich binnen 96 uur voor vertrek twee keer laten testen. Bij aankomst wacht een zogeheten speekseltest op de luchthaven. In de eerste drie dagen moet iedereen (sporters, officials, trainers, journalisten) dagelijks zo'n speekseltest doen. Voor de sporters en officials blijft dat tijdens de Spelen dagelijkse routine.

Wie zich niet aan alle regels houdt uit het handboek, dat bestaat uit zeventig pagina's, kan zelfs gediskwalificeerd worden van de Spelen. Na de eerste 'overtreding' volgt een waarschuwing. Daarna kan de accreditatie, die nodig is om toegang te krijgen tot alle olympische locaties, tijdelijk worden ingetrokken. In het uiterste geval volgen uitsluiting van de Spelen en diskwalificatie. Het IOC dreigt ook met financiële consequenties.

Groot belang

Het handboek is door het olympisch comité opgesteld in samenspraak met wetenschappers, sportorganisaties en de Japanse partners van het IOC. "Niet iedereen kent de regels", zegt directeur Christophe Dubi van het IOC. "Het is van groot belang dat de maatregelen die in het draaiboek staan gerespecteerd worden, om de Spelen veilig te houden voor alle deelnemers en de Japanse bevolking."

De Spelen, die met een jaar zijn uitgesteld vanwege het coronavirus, beginnen officieel op 23 juli in Tokio.