IOC-voorzitter Bach slaat terug na kritiek op besluit over Russen

LAUSANNE (ANP) - Voorzitter Thomas Bach betreurt alle reacties op de aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om sporters uit Rusland en Belarus weer te laten meedoen aan internationale evenementen. Zowel vanuit Rusland als het door oorlog geteisterde Oekraïne kwamen afkeurende reacties op de beslissing die het IOC dinsdag nam. Politici uit Polen, Duitsland en Tsjechië leverden eveneens felle kritiek op het olympisch comité.

"Aan beide kanten zijn partijen niet tevreden, om het diplomatiek te zeggen", aldus Bach op de persconferentie waarmee hij het driedaagse bestuursoverleg in Lausanne afsloot. "Dat betekent wel dat wij een soort middenweg hebben gevonden, zodat we allemaal vooruit kunnen. Het is betreurenswaardig dat sommige overheden niet respecteren wat een meerderheid van de olympische beweging en zijn stakeholders wil. Ze respecteren de autonomie van de sport niet en hanteren een dubbele standaard."

Het IOC riep de internationale sportbonden dinsdag op om, onder voorwaarden, sporters uit Rusland en Belarus weer toe te laten. Het olympisch comité schuift zelf een beslissing over deelname van beide landen aan de Spelen van volgend jaar in Parijs voor zich uit.