IOC vreest dat streng testbeleid in Beijing atleten kan opbreken

SHANGHAI (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité houdt er rekening mee dat meerdere atleten niet kunnen deelnemen aan de Winterspelen van Beijing, als gevolg van het strenge testbeleid van het coronavirus van de Chinezen. Volgens Brian McCloskey, lid van de medische commissie van het IOC, zullen met name deelnemers uit landen worden getroffen die momenteel gebukt gaan onder hoge aantallen besmettingen.

Deskundigen hebben gewaarschuwd dat China's strikte strategie en de meer gevoelige testprotocollen ertoe zouden kunnen leiden dat meer atleten worden geweigerd dan strikt noodzakelijk. McCloskey gaf aan dat het IOC toch "zo flexibel mogelijk" wil zijn. "We proberen manieren te vinden om met extra tests aan te tonen dat bepaalde atleten, hoewel ze omikron hadden, niet langer besmettelijk zijn en China daarom toch binnen mogen."

Het evenement, dat in februari wordt gehouden, vindt plaats in een zogenoemd gesloten circuit. Het wordt atleten daarmee onmogelijk gemaakt zich onder de plaatselijke bevolking te begeven.