Iraanse bondscoach woest na uitspraken analist Klinsmann

DOHA (ANP/AFP/DPA) - Bondscoach Carlos Queiroz van Iran is woest na uitspraken van Jürgen Klinsmann over zijn ploeg en wil dat de Duitse oud-bondscoach zijn rol als expert bij wereldvoetbalbond FIFA neerlegt. De Duitser had kritiek geuit op de speelwijze van Iran in de 2-0-zege op Wales.

Klinsmann zit in een technische studiegroep van de FIFA die het WK in Qatar analyseert. De oud-speler zei als analist bij de BBC dat de reeks overtredingen en het gedrag van de Iraanse trainersstaf onderdeel waren van een vooropgezette strategie om de tegenstander zijn focus te laten verliezen. "Dit is niet bij toeval. Het is allemaal opzettelijk. Het is onderdeel van hun cultuur, zo spelen ze", aldus Klinsmann bij de Britse televisie. "Ze beïnvloeden de scheidsrechter. Je ziet dat ze bij iedere overtreding steeds opspringen van de bank en de grensrechter en vierde official proberen te bewerken."

Queiroz noemde de uitspraken van Klinsmann een schande voor het voetbal. "Zonder mij persoonlijk te kennen trek je mijn karakter in twijfel met typische vooroordelen van superioriteit", aldus de bondscoach op Twitter. "Hoe veel ik ook respect heb voor wat je op het veld heb gepresteerd, deze uitspraken over de Iraanse cultuur, het Iraanse nationale team en mijn spelers zijn een schande."

Excuses

De bondscoach nodigde Klinsmann uit om het trainingskamp van de Iraanse ploeg te bezoeken op het WK om te horen hoe veel zijn spelers van het voetbal houden en de sport respecteren. Maar de Duitser is alleen welkom als hij eerst zijn functie bij de FIFA heeft neergelegd.

De Iraanse voetbalbond sloot zich zondag aan bij de uitspraken van Queiroz. De bond wil excuses van Klinsmann en heeft de FIFA om opheldering gevraagd. Iran heeft de Duitser uitgenodigd voor een uitleg over de duizendjarige Perzische cultuur en de waarden van voetbal en sport en benadrukte dat Klinsmann als oud-speler ook niet wordt beoordeeld op zijn "beroemde dramatische schwalbe".