Islamitische Jihad biedt Israël bestand aan

GAZA (ANP/RTR) - De Palestijnse Islamitische Jihad zegt onder voorwaarden bereid te zijn tot een bestand met Israël. Leider Zeyad al-Nakhala waarschuwt in een interview dat zijn groep de strijd nog "lange tijd" kan volhouden als de Israëliërs niet instemmen met zijn eisen. Hij verwacht binnen enkele uren een reactie.

Islamitische Jihad en het Israëlische leger bestoken elkaar al twee dagen. Het geweld laaide op na de dood van commandant Baha Abu al-Ata van de Islamitische Jihad en zijn echtgenote. Zij werden door een gerichte Israëlische aanval gedood. De Palestijnse groep begon vervolgens raketten af te vuren op Israël, dat reageerde door luchtaanvallen uit te voeren. Daardoor vielen tientallen doden.

Al-Nakhala legde in het interview met een televisiezender zijn eisen op tafel. Hij wil onder meer dat Israël geen gerichte dodelijke aanvallen meer uitvoert op personen. Ook eist hij dat er een einde komt aan het gebruik van dodelijk geweld bij grensprotesten in de Gazastrook en dat maatregelen worden genomen om de Israëlische blokkade van het gebied te versoepelen.