Israël bestookt doelen Hamas in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/DPA/AFP) - Het Israëlische leger heeft donderdagochtend met gevechtsvliegtuigen doelen van de radicale beweging Hamas aangevallen. Volgens het leger ging het om een "ondergrondse terroristische faciliteit" van Hamas in de zuidelijke Gazastrook.

De aanval is een reactie op een raketbeschieting op Israël vanuit de kuststrook. De raket kon door het afweersysteem worden onderschept. Het was de eerste beschieting vanuit de Gazastrook sinds begin mei toen zich de ernstigste geweldsuitbarsting in vijf jaar tijd voordeed. Palestijnse militanten vuurden toen ongeveer 700 raketten op Israël af en het Israëlische leger viel tientallen doelen in de Gazastrook aan. Vier Israëliërs en 25 Palestijnen werden gedood. De situatie kwam tot rust na onderhandelingen over een staakt-het-vuren met Egyptische hulp.

De escalatie van het geweld volgt op het besluit van de Israëlische autoriteiten woensdag om de toegang tot de zee vanuit de Gazastrook te verbieden. Palestijnse vissers kunnen hierdoor niet uitvaren. Het verbod is ingesteld omdat er bij de grens continu vuurballonnen en brandende vliegers naar Israël worden gestuurd. Dinsdag ontstonden zeven branden op Israëlisch grondgebied.

De Gazastrook wordt door Israël, bijgestaan door Egypte, al ruim tien jaar geïsoleerd omdat Hamas de strook domineert. Beide partijen rechtvaardigen de maatregel met het oog op de veiligheid. Hamas, die de Gazastrook regeert, wordt door de EU, de VS en Israël als terroristische organisatie gezien. Ongeveer twee miljoen Palestijnen leven in de kuststrook onder moeilijke omstandigheden. Er is onder andere gebrek aan drinkwater en elektriciteit.