Israël wijst naar Iran in zaak olievervuiling

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël houdt Iran verantwoordelijk voor het olielek waardoor vorige maand de stranden werden besmeurd met een teerachtige substantie. Minister van Milieubescherming Gila Gamliel zei dat de kwestie wordt behandeld als een terroristisch incident.

Eerder op de dag liet zij weten dat het schip dat verantwoordelijk is voor het olielek is opgespoord. Het zou op 11 februari op ongeveer 50 kilometer van de kust hebben gevaren.

Het schip onder Libische vlag dat uit Iran was vertrokken zou het water "weloverwogen" hebben vervuild, aldus Gamliel. "Iran voert terreurdaden uit door aanslagen op het milieu te plegen."

Het gaat volgens onder meer Greenpeace om de grootste milieuramp in de geschiedenis van het land. Tientallen tonnen olie stroomden in zee, waarna de Israëlische stranden werden overspoeld met teer. Veel dieren zijn getroffen door de olieresten. De schoonmaak zou jaren kunnen duren. Het leger helpt vrijwilligers bij de schoonmaak, een operatie die veel tijd in beslag gaat nemen.