Israël zet omstreden uitzetting in Oost-Jeruzalem door

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische autoriteiten hebben een Palestijnse familie in Oost-Jeruzalem uit hun huis gezet. De zaak zorgt voor ophef bij Palestijnen en leidde vooraf tot internationale oproepen aan Israël de huisuitzetting niet door te zetten. Het huis, dat meteen is gesloopt, stond in buurt Sheikh Jarrah. Huisuitzettingen die daar vorig jaar gepland stonden, zorgden toen voor een dagenlang gewapend conflict tussen Israël en Hamas.

De autoriteiten hadden de grond eerder onteigend en gaven goedkeuring voor de sloop in Sheikh Jarrah. Een rechtbank oordeelde dat het gebouw illegaal was gebouwd op grond die was aangewezen voor de bouw van een school. Volgens locoburgemeester Fleur Hassan-Nahoum van Jeruzalem was het perceel in kwestie eerder aan de gemeente verkocht door de vroegere Palestijnse eigenaren.

In het door Israël bezette Arabische Oost-Jeruzalem liggen voor moslims heilige plaatsen, zoals de al-Aqsa Moskee. Door de jaren heen hebben duizenden Joodse kolonisten zich in het gebied gevestigd, tot woede van de Palestijnen. Zij hopen in het oosten van Jeruzalem uiteindelijk een eigen hoofdstad te kunnen vestigen.

Brand

De familie in het huis dreigde eerder deze week de woning met zichzelf erin in brand te steken als zij eruit moesten. Daardoor zag de politie zich maandag genoodzaakt terug te trekken. Bij de actie op woensdag zouden 25 Palestijnen zijn gearresteerd, waaronder vijf bewoners van de gesloopte woning.

Meerdere diplomaten en mensenrechtenactivisten riepen de Israëlische regering eerder op de ontruimingsplannen te staken. Het hoofd van een EU-missie die de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook deze week bezocht, stelde dat "uitzettingen in bezet gebied een schending zijn van het internationale mensenrecht". De Nederlandse ambassadeur in Israël, Hans Docter, deed op Twitter eenzelfde oproep en gaf aan te vrezen dat de actie "verdere escalatie riskeert".